Därför ställer LOK upp med ett rent damlag

25manna har talat med Lena Strömbäck från LOK, som är en av deltagarna i stafettlaget som bara har kvinnliga löpare.

Vad ligger bakom idén till ett lag med bara damer?

– Det började med att vi var några D50-tjejer som tycker att 25manna är kul, men tyckte att det var tråkigt att vi alltid fick stå på reservlistan till sista stund innan vi visste om vi hade en plats i laget. Från detta kom en diskussion om hur man skulle prioritera uttagningen till LOK:s 3:e och 4:e lag, där vår UK kom med idén eller kanske en utmaning om vi kunde fixa ett rent damlag, ursprungligen tänkt att bli ett D35+ lag. Vi tjejer nappade på detta och producerade en lista på vilka från klubben som skulle kunna vara aktuella. Det visade sig inte vara svårt att hitta över 50 möjliga löpare så vi bestämde oss för att köra. Med 3 vanlig lag och ett damlag från LOK går det åt ungefär lika många herrar som damer totalt.

Har det varit svårt att få ihop löpare till alla sträckor?
– Vi utgick från vår lista och började fråga vilka som var intresserade. Generellt har alla tjejer och damer i klubben varit positiva. Många som inte brukar ställa upp i 25manna eftersom de ofta hamnat på lite tråkigare sträckor har tyckt att det här har varit jättekul och nappat på den att vara med. Däremot har vi fått fundera lite till de längsta sträckorna. Många var tveksamma till att springa så långt. Här behövde vi hjälp av de yngre tjejerna så vi har ett damlag i stället för ett D35+ lag som vi ursprungligen tänkte, men det är ju bara positivt.

Har ni något specifikt mål?

– Vårt mål är framförallt att ha roligt och att laget ska bli godkänt. Sedan hoppas vi naturligtvis att vi kan komma igen med ett damlag även nästa år och kanske inspirera andra klubbar till att också satsa på damlag.

Hur känns det så här några dagar innan stafetten?
– Det känns bara bra. Vi har fått med fler duktiga löpare än vi ursprungligen trodde och vi har fortfarande reserver på listan i händelse av sjukdom i sista stund.

Vilket lagnummer har ni? (Vi har inte sett era laguppställningar än)
– Det kommer att vara det lag 324, Linköping OK 4. Vi kommer att springa med de rosa O-ringen buffarna.

Uppdaterat: 5 oktober, 2018 kl. 14:49