Om 25manna

25mannastafetten

25manna är en av världens största stafetter, där världens bästa orienteringsklubb ska koras. Detta görs genom klubblag bestående av 25 personer. Med cirka 360 startande lag innebär detta att 9000 löpare deltar och uppemot 12000 personer passerar arenan under tävlingsdagen, inkluderat motionslöpare, lagledare, supportrar och övrig publik.

Tävlingen är unik genom att både elit, ungdomar och veteraner tävlar i samma lag. Alla i klubben är därmed lika viktiga i denna stafett, allt för att betona klubbgemenskapen.

I reglerna för lagsammansättningen vill vi betona 25manna är en mixad stafett för hela klubben . Det är därför krav på minst nio damer och nio herrar. För att säkerställa att ungdomar ingår i laget så är det krav på minst en flicka respektive pojke på 16 år eller yngre.

Sträckornas längd varierar från 3 km till 9 km och de kortaste banorna är så lätta att 10–12-åringar kan springa, medan de längre bjuder på större orienteringstekniska utmaningar. Länder som Finland, Norge, Ryssland, Litauen, Tyskland, Österrike, Holland och Italien brukar vara representerade.

Vid starten 1974 sprangs alla sträckorna som en traditionell budkavle och på de sista sträckorna behövdes därför pannlampa. Under 80-talet infördes därför att sträcka tre till och med sträcka sju löps med fyra löpare parallellt.

25mannamedeln (25manna medeldistans)

Världens största endagars medeldistanstävling arrangeras sedan 1991 dagen efter 25manna på samma arena. Runt 3500 löpare springer fördelade på drygt 50 klasser.  Närmare 300 klubbar är representerade.

25mannaföreningen

1991 bildades 25mannaföreningen med Stockholms Orienteringsförbund för att säkerställa arrangemanget och öka kvaliteten. Tävlingen har nu blivit så stor att drygt 600 funktionärer behövs under tävlingsdagen. Det ingår nio klubbar i föreningen: Järfälla OK,  OK Ravinen, Snättringe SK, OK Södertörn, IFK Tumba SOK, Täby OK, Tullinge SK, Haninge SOK och Väsby OK.

Styrelse: styrelsen@25manna.se

Johan Balck

Täby OK

ordförande

ordforande@25manna.se

Ola Kåberg

OK Ravinen

kassör

kassa@25manna.se

Mia Bratt

Tullinge SK

sekreterare

Tove Hammarberg

Järfälla OK

ledamot

Ylva Lidén

Väsby OK

 ledamot
Uppdaterat: 4 juli, 2023 kl. 22:07