Minnen från tävlingen i Flemingsberg år 2006

I år går 25manna för fjärde gången i Flemingsbergsskogen! Förra gången kom den finska orienteraren Topi Anjala först till växling på första sträckan. Se den gamla kartan och återupplev Topis minnen från tävlingen i Flemingsberg år 2006.

Vad kommer du ihåg från 25manna 2006?

– År 2006 bestämde jag mig för att delta i tävlingen i sista minuten. Jag fick springa första sträckan i Hyvinkään Rastis lag. Jag kommer ihåg att jag hade sprungit ett ca 30 km långt lopp helgen innan och jag hade jättemycket träningsvärk kvar när jag stod på startlinjen på 25manna. Jag var inte ens säker på att jag skulle kunna springa min sträcka på grund av smärtan.

– Jag minns att min startplats var ganska långt bakom täten. Mitt vägval till ettan gick via en väg och jag fick springa om mycket folk. Ganska snabbt såg jag ändå täten. Orienteringen gick faktiskt bra, jag gjorde inga större bommar. Vid näst sista kontrollen blev de andra lite osäkra och jag fick chansen att springa iväg och jag lyckades faktiskt komma först till mål. Senare under tävlingen fick vårt lag tyvärr en felstämpling men vi glömde besvikelsen under vår gemensamma hemresa med klubbkompisar.

Hur är du som stafettlöpare? Vad är viktigt att tänka på som löpare på första sträckan?

– Jag gillar speciellt första sträckan. Jag har alltid gillat tävla “man mot man” och sådana situationer finns mycket på första sträckan. Numera brukar min taktik vara att jag följer tätens reaktioner och gör mina egna val under gafflingarna. Som löpare på första sträckan är det viktigt att ha en bra balans mellan sin egen orientering och hur mycket man följer andras vägval. Det är också oerhört viktigt att vara noggrann i orienteringen och vägvalet till ettan.

Hur brukar du förbereda dig inför stafetter?

– Jag brukar faktiskt inte förbereda mig mycket inför stafetter eller andra tävlingar. Jag kan inte spekulera för mycket precis innan tävlingar utan jag måste bara lita på att alla orienteringsträningar genom åren har hjälpt. Jag litar också på att jag kan anpassa mig efter rådande terräng och situation.


Detta inlägg finns även på: Engelska, Finska
Uppdaterat: 4 oktober, 2022 kl. 20:48