25mannamedeln – en medel värd att stanna för

När man tänker på 25manna så är nog främst stafetten man tänker på. Men dagen efter stafetten går även 25mannamedeln av stapeln, en individuell medeldistans där man kan få en chans på revansch, eller bara få uppleva mer av den fina terrängen.

Årets medeldistans går i ett helt annat område än stafetten, men utgår från samma TC. Andreas Hultqvist från Tullinge SK är en av banläggarna för årets 25mannamedel och han menar att det är värt att stanna en dag extra för att få njuta av den härliga terrängen.
– Terrängen under medeldistansen är verkligen klassisk Södertörnsterräng när den är som bäst! Större delarna av tävlingsområdet består av snabblöpta hällmarker med mycket god sikt varierat med detaljfattigare partier mellan de större höjdformationerna, berättar Andreas.

 

Jämfört med terrängen under stafetten säger han att medeldistansen kommer ha färre stigar, större hällar och mer tekniskt krävande.
– Eftersom terrängen är så pass snabblöpt har så kommer löparen ställas för andra utmaningar under årets medeldistans, där tempoväxling kan vara en nyckelfaktor.

Utöver att terrängen är varierad har den några särskilda egenheter som kan vara bra att ha koll på.
– En extra knepig grej rent tekniskt är att det på sista höjden närmst arenan finns ett antal gruvhål som gör att kompassen kan visa fel riktning. Banorna kommer undvika det värsta området men en viss påverkan kan fortfarande förekomma, så det gäller att lita på sig själv och vara noggrann med orienteringen.

För att få till ett lyckat lopp menar Andreas att det gäller att generalisera och grovorientera för att kunna hålla hög fart, men också kunna växla till ett lugnare tempo in till kontrollerna.
– Dessutom måste man verkligen lita på sig själv. Tävlingsområdet är relativt litet och det kommer vara många kontroller och mycket folk ute i skogen samtidigt, så att lita på sig själv kommer vara avgörande.

I och med att tävlingen går i Andreas hemmaskog kanske han är lite partisk, men han målar upp en väldigt bild som nog kan göra en och annan sugen på att stanna kvar i Stockholm för 25mannamedeln.
– Oavsett om det är en solig höstdag eller en regn och grått så går det inte att inte njuta av orienteringen kring Lida Naturreservat. Det kommer vara rolig och utmanande orientering hela vägen in i mål i ett område som sällan utnyttjas för tävling. Kommer bli kanon!

Uppdaterat: 26 augusti, 2023 kl. 22:01